چرا تایرها را جا به جا کنیم ؟

دسته بندی ها: دسته‌بندی نشده

چرا تایرها را جا به جا کنیم ؟

چرخش لاستیک ها که با الگوهای خاص از جلو به عقب و یا از یک طرف به طرف دیگر تغییر مکان می دهد ، یک عنصر مهم در نگهداری و ایمنی تایر است .  در این مقاله به طور دقیق این عملکرد را برای طول عمر لاستیک ها بررسی می کنیم .
چرخش لاستیک چیست؟
جا به جایی چرخشی لاستیک به معنای تغییر دوره ای موقعیت هر یک از لاستیک ها در خودرو شما است. شما باید تایرهای خود را طبق توصیه سازنده خودرو و یا هر ۸۰۰۰ کیلومتر (۵۰۰۰ مایل ) جا به جا کنید . برای بسیاری از ما ، این به این معناست که وقتی روغن خودرو خود را تعویض می کنیم ، چرخ ها را نیز در همان زمان جا به جا کنیم . اما با این حال بهتر است تایرهای خود را مرتب چک کنید تا در صورت نیاز آنها را جا به جا کنید .
چرخش مرتب لاستیک ها به غیر از جا به جایی به شما فرصت خوبی می دهد تا از نظر بصری آنها را از نظر آسیب دیدگی های دیگر ، فشار باد و عمق آج بررسی کنید و یا در صورت مشاهده لرزش آنها را بالانس کنید .

چرا جا به جایی چرخشی لاستیک مهم است؟

دلایل مختلفی وجود دارد که چرخش لاستیک یکی از عناصر مهم مراقبت از لاستیک شما است.

دلیل اول ، با چرخش لاستیک ها ، ساییدگی به طور مساوی در هر چهار لاستیک پخش می شود و عمر آج آنها به حداکثر می رسد. دلیل این کار این است که هر موقعیت خاص در خودروی شما به تایر متفاوتی نیاز دارد . به عنوان مثال ، تایرهای جلوی خودروی یک دیفرانسیل جلو front-wheel ، نسبت بیشتری از گشتاور و اصطکاک مورد نیاز برای چرخش و ترمز را می گیرند و می تواند منجر به سایش بیشتر یا کمتر لاستیک شود. چرخش لاستیک های جدید تا ۸۰۰۰ کیلومتر (۵۰۰۰ مایل ) از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا آج لاستیک تازه بیشتر در معرض سایش قرار دارد.
دلیل دوم ، حتی ساییدگی آج ، عمق آج را بر روی لاستیک های شما یکنواخت نگه می دارد ، که می تواند به حفظ چسبندگی و فرمانپذیری در هر چهار لاستیک کمک کند. این باعث بهبود عملکرد در پیچ و ترمز نیز می شود و در کل خودرو شما برای رانندگی ایمن تر می شود.
از چه الگوی چرخشی استفاده کنم؟
چرخش لاستیک مناسب برای خودرو شما به نوع تایر استفاده شده ، یک دیفرانسیل جلو front-wheel یا یک دیفرانسیل عقب rear-wheel بودن آن و دو دیفرانسیل  four-wheel drive بودن خودرو ، جهت دار یا غیر جهت دار بودن لاستیک و یا سایز آنها در جلو و عقب بستگی دارد .  بیایید نگاهی به الگوهای چرخش توصیه شده توسط استاندارد های صنعت تایر و انجمن تایر و رینگ بیاندازیم .

چرا تایرها را جا به جا کنیم ؟

برای تایرهای با سایز یکسان و غیر جهت دار :
۱- کراس عقب
برای خودروهایی که که دو یفرانسیل ۴-wheel  ، یا یک دیفرانسیل عقب rear-wheel drive  هستند ، الگوی کراس عقب توصیه می شود. لاستیک های عقب به محور جلو منتقل می شوند و در همان سمت خودرو نگه داشته می شوند در حالی که لاستیک های جلو به دو طرف محور عقب منتقل می شوند.
۲- الگوی x شکل ( ضربدری )
برای خودروهای یک دیفرانسیل جلو مانند : وانت ، سدان ها و … توصیه می شود ، همه لاستیک ها به صورت مورب جا به جا می شوند ، به این معنی که لاستیک ها از یک محور به سمت دیگر انتقال پیدا می کنند .
۳- کراس جلو
این متداول ترین الگو برای خودروهای یک دیفرانسیل جلو است. لاستیک های محور جلو ، مستقیماً به عقب منتقل می شوند در حالی که لاستیک های عقب به صورت مورب به سمت مخالف محور جلو منتقل می شوند.

برای تایرهای با سایز یکسان و غیر جهت دار با یک تایر زاپاس :
برای اینکه سایش آج بین همه لاستیک ها به طور یکسان باشد ، از لاستیک زاپاس هم در جا به جایی تایرها به صورت دوره ای استفاده کنید . این کار به ویژه برای خودروهای ۲ دیفرانسیل بسیار ضروری است . چون حتی این کار به نظر جزئی و کوچک ، می تواند بر روی سیستم تعلیق خودرو شما فشار وارد کند که بسیار حیاتی است.
۱- کراس عقب ( خودرو یک دیفرانسیل عقب یا ۲ دیفرانسیل )
هر دو تایر محور عقب مستقیماً به سمت جلو جا به جا می شوند در حالی که لاستیک زاپاس در سمت راست محور عقب قرار می گیرد . تایر جلو راست به صورت مورب به سمت چپ محور عقب حرکت می کند در حالی که لاستیک جلو سمت چپ لاستیک زاپاس شما می شود.
۲- کراس جلو (خودرو یک دیفرانسیل جلو )
لاستیک های عقب به صورت مورب به دو طرف مخالف در محور جلو منتقل می شوند در حالی که لاستیک جلوی سمت راست به لاستیک زاپاس جدید تبدیل می شود. تایر زاپاس در سمت راست محور عقب قرار گرفته در حالی که لاستیک سمت چپ در محور جلو مستقیماً به عقب و به سمت چپ منتقل می شود.

برای لاستیک های با عملکرد بالا و جهت دار :
۱- کنار به کنار (برای تایرهای با عملکرد متفاوت در محورهای جلو و عقب)
دو تایر عقب با یکدیگر به سمت مخالف جا به جا می شوند در حالی که دو تایر جلو نیز همین کار را می کنند.
۲- جلو به عقب (برای تایرهای جهت دار)
تمام لاستیک ها از یک محور به محور دیگر منتقل می شوند اما در همان سمت خودرو باقی می مانند . به عنوان مثال ، لاستیک جلو سمت چپ به سمت چپ محور عقب منتقل می شود در حالی که لاستیک عقب سمت چپ در سمت چپ محور جلو قرار می گیرد.